• slide6
  • 2
  • slide2-3
  • slide10
  • slide2-4
  • 6
  • 7
  • slide7

ZLATA POROKA ZAKONCEV NIKL IZ ZG. ŠČAVNICE

 E3A0366

V soboto, 16. septembra 2017, sta v krogu domačih, prijateljev in sosedov praznovala 50. let zakonskega življenja Franc in Marija Nikl, iz Zg. Ščavnice 1. V avli Antona Fašinga je zakonsko zvezo svečano obnovil župan Občine Sveta Ana Silvo Slaček. Tako sta zakonca postala zlatoporočenca Občine Sveta Ana. Po civilni poroki je sledil tudi cerkveni obred v cerkvi Sv. Ane, ki ga je slovesno daroval domači naddekan Anton Fras. 

Natanko pred petdesetimi leti sta se za skupno pot  odločila in si obljubila večno zvestobo 16. septembra 1967, na Zg. Velki. Marija Nikl, rojena Špindler, se je rodila 16. februarja 1945, v Zg. Ščavnici, na domačiji matere Marije Špindler. Franc Nikl se je rodil 2. septembra 1945, na Dražen Vrhu, na domačiji matere Marije Fras.

Oba sta rojena leta 1945, ko se je Svetovna vojna že približevala h koncu. Marija je svoja najnežnejša otroška leta, kot edinka, preživela na Zg. Ščavnici skupaj z mamo in stricema, kjer je obiskovala tudi 1. in 2. razred OŠ. Nato se je z mamo preselila v Ceršak, kjer se je po končani OŠ najprej vpisala v Srednjo ekonomsko šolo, bila je bila odlična učenka, vendar ji je zbolela mama in tako je bila primorana pozabiti šolanje in se je morala zaposliti v tovarni sokov in alkoholnih pijač APIS Šentilj. Svojega očeta nikoli ni poznala, ker je v času vojne emigriral in se nikoli ni vrnil. Šele pri 22 letih je spoznala svojega brata po očetovi strani.

Pri 21 letih pa je spoznala Franca, pristnega kmečkega fanta iz Sp. Velke, prvorojenca v družini šestih otrok, ki je OŠ obiskoval na Zg. Velki nato pa si je že od svojega 17. leta skupaj z očetom služil denar v Avstriji. In tako je odhajal v sosednjo Avstrijo vse do leta 1975, torej 12 let.


Pri 22 letih sta se odločila poročiti in se skupaj preseliti na Marijin rojstni dom na, Zg. Ščavnico, kjer je čakal stric z bolno ženo in brez otrok. Na veji Špindlerjevega drevesa je bila edina potomka Marija in tako je bila njej in možu Francu zaupana velika preizkušnja takratnih težkih časov prevzem in ohranitev Špindlerjeve domačije na Zg. Ščavnici.

Franc je z vnemo oral polja, iskal napredne rešitve v strojni opremi, gradil hleve in novi dom. Velikokrat pozabljal na sebe in se razdajal za otroke, sosede, prijatelje in druge pomoči potrebne. Ko je nastopila kriza je spet odšel po dodaten zaslužek v Avstrijo in tudi v Nemčijo.

V zakonu sta povila 4 otoke. Leta 1969 se je rodila Marinka, ki je poročena Trojner in z možem Davidom imata dve hčeri: Lucijo in Laro, dom sta si ustvarila na Zg. Ščavnici. Kot druga hči je prijokala na svet 1972 leta: Marjeta, poročena Simonič. Skupaj z možem Dejanom sta si ustvarila dom v Žitencah in povila 4 otroke: Moniko, Marka, Mojco in Maja. Nato se je 1976 leta rodil kot prvi sin: Silvo, ki je poročen s Tino in ima  3 otroke: Gala, Lano in Klaro.
Silvo je prevzemnik kmetije in tako kot nekoč očetu in mami mu je zaupana ohranitev sedaj Niklove kmetije, ki jo skupaj z ženo, očetom in mamo vodijo na Zg. Ščavnici. Kot zadnji, četrti otrok je prijokal na svet 1978 leta: Roman.  Skupaj z ženo Mirjano sta si ustvarila dom na Zg. Ščavnici in imata 2 otroka: Matevža in Tiano.

Zakonca Nikl sta svetel vzgled medgeneracijskega življenja, ki ga v moderni družbi tako radi poudarjamo a ne znamo več živeti po njem. Še danes je tako, ko se vsak iz svojega gnezdeca, že vsi poročeni, z enajstimi vnuki, veseli in srečni zbirajo ob domači mizi, kjer jih ogreje očetovo in mamino srce in zadiši mamin kruh, ki je otrokom najslajši.

Spletna stran Občine Sveta Ana uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih