Ohranjena stavbna dediščina

GRAFONŽEVA DOMAČIJA

Hiša je bila zgrajena leta 1841 v štajerskem slogu. Ob hiši stoji lepo ohranjeno gospodarsko poslopje z ostanki mlina in veliko kmečkega orodja. Poseben čar kmetiji daje star, restavriran čebelnjak z 38 dunajskimi panji.

Grafonževa domačija  Grafonževa domačija 1 Grafonževa domačija 2


KAPLOVA DOMAČIJA

Na Dražen vrhu je bila zgrajena okoli leta 1850. hiša ima ob arhitekturi, ki je značilna za to območje, še posebej zanimivo sobo (hiško) na podstrešju. Vrata te sobe se zaklepajo s ključavnico in ključem, ki je v celoti izdelan iz lesa. Gospodarji domačije hranijo bogato zbirko starega pohištva, orodja, strojev in drugih pripomočkov različnih obrti iz preteklosti.

Kaplova domačija  Kaplova domačija 3 Kaplova domačija 2


PERKOVA DOMAČIJA

Hiše je bila zgrajena leta 1865. Ta domačija je posebna, ker ima na pročelju hiše sončno uro. Streha pa je pokrita s prvo, doma izdelano opeko.

Perkova domačija 3 Perkova domačija 1 Perkova domačija 


VINIČARIJA PERGERJEV VRH

Na Pergerjevem vrhu stoji tipična zidana viničarija iz začetka 19. stoletja z obokano kletjo, gospodarskim poslopjem in paviljonom. Leta 2013 je bila celovito obnovljena, velja za lokalni kulturni spomenik z etnološko muzejsko zbirko, stalno razstavo o Francu Postiču (1794-1861) in o zgodovini vinogradništva. 

Vinicarija 1  Vinicarija 2  Vinicarija 3

 

Spletna stran Občine Sveta Ana uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih