Skok na vsebino

Čebelarsko društvo Sveta Ana

Naslov: Sv. Ana 17, 2233 Sveta Ana
Predsednik: Aleš Vanék
Kontakt: 041 761 897


ČEBELARSKO DRUŠTVO

Danes društvo šteje 17 aktivnih članov in je vključeno v Čebelarsko zvezo društev Maribor ter Čebelarsko zvezo Slovenije. V kraju še čebelari nekaj čebelarjev, ki niso aktivni člani Čebelarskega društva. Skupaj premorejo 250 do 300 čebeljih družin.


ZGODOVINA ČEBELARSKEGA DRUŠTVA SVETA ANA

V naših krajih so se posamezni čebelarji ukvarjali z čebelarstvom že pred 100 leti. Z željo, da bi si lahko izmenjevali izkušnje in sledili novitetam v tistem obdobju, so se posamezni čebelarji povezali v društvo. V začetku so društvo poimenovali  v čebelarsko družino Zg. Ščavnica.
Pisnih virov o ustanovitvi društva ni. Po ustnem izročilu pa naj bi bili ustanovitelji društva Ivan Dragar – Sveta Ana,  Jože Šnajder – Zg. Ščavnica, Janez Senekovič – Krivi Vrh, Anton Zemljič – Rožengrunt in Franc Zemljič – Zg. Ročica.
V preteklosti so se bolj aktivno ukvarjali s čebelarstvom na Grafonževi (Urbaničevi) kmetiji v Zg. Ščavnici. Iz pisnih virov je razvidno,  da je prednik današnjih Urbaničevih (Blaž Urbanič) sodeloval na razstavi čebelarskih pridelkov na Lanovžu pri Celju od 15. do 19. septembra  1912. Leta 1932 je bil udeleženec tečaja pri Ivanu Jurančiču v Adrencih. Pridobljena znanja in izkušnje je prenašal v dolino Ščavnice na kmetijo Urbaničevih. Blažev sin Anton (Grafunžev Tunč) je leta 1958 zgradil čebelnjak s 38 panji po sistemu Dunajčan. Ta sistem gradnje čebelnjaka je za naše kraje posebnost.

Z namenom, da bi v kraju ohranili tradicijo čebelarstva in znanje prenesli na mladi rod, je v osemdesetih letih bil v osnovni šoli ustanovljen čebelarski krožek. Od ustanovitve naprej je mentorica čebelarskega krožka Ivanka Lorenčič.

IMG 8812

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih