Skok na vsebino

Znamenitosti vredne ogleda

STALNA RAZSTAVA O ŽIVLJENJU IN DELU FRANCA POSTIČA

Stalna razstava o življenju in delu Franca Postiča je nastala zaradi bogate zgodovine vinogradništva pri Sv. Ani in ponovno odkrite zgodbe o vinski trti postič, ki jo je leta 2009 razkril lenarški zgodovinar Igor Zemljič.

SLIKE VINSKE TRTE

Posebno doživetje je ogled 36 reprodukcij ampelografskih gvašev vinske trte. Naslikala sta jih slikarja Vincenz in Conrad Kreuzer sredi 19. stoletja. Slike prikazujejo 23 sort z lokalnimi ljudskimi imeni ali sinonimi iz Trummerjevga popisa od Sv. Ane in večino sort s tega območja. Originale hrani Pokrajinski muzej Maribor in so evropska znamenitost neprecenljive vrednosti.

KMETIJSKA DRUŽBA

Na razstavi sta prvič v Sloveniji predstavljena Cesarsko kraljevska kmetijska družba Vojvodstva Štajersko in Postičevo pomembno delo v tem združenju. Po študiju medicine v Grazu si je na Sveti Ani zgradil večjo hišo, v kateri si je uredil ordinacijo in sodobno lekarno. Gojil ni le preko 300 vinskih sort, ampak je s svojim znanjem in vzgledom pomembno vplival na razširjanje vinogradništva in sadjarstva v okolici.

Postič 3Postič 2Postič 1Postič 3 


SPOMINSKA SOBA DR. ROMANA LESNIKE

Roman Lesnika se je rodil pri Sveti Ani leta 1898, šolo je obiskoval na Medicinski fakulteti v Gradcu. Posvetil se je specialni zobozdravstveni izobrazbi, hkrati je vodil ročno lekarno. Med okupacijo je pomagal ljudem v hudih vojnih razmerah. Na stalni razstavi je na ogled oprema med. univ. dr.  omana Lesnike, ki jo je uporabljal v svoji ambulanti v Mozirju. Razstavljena so:

  • zdravila, še v originalni kartonasti embalaži in stekleničkah
  • kirurški in drugi instrumenti
  • lekarniška tehtnica in uteži iz medenine
  • zobozdravstveni pripomočki
  • vrtalni stroj na nožni pogon
  • bogata zbirka strokovne literature, ki vsebuje tudi knjige iz konca 18. stoletja
  • medicinske revije
  • osebna dokumentacija iz zdravstvene prakse
  • staro restavrirano pohištvo
  • fotografije (izjemna fotografija Svete Ane iz 1895. leta)

Lesnika 1Lesnika 2Lesnika 3Lesnika 4


DR. FRANC STEINFELSER

Dr. Franc Steinfelser se je rodil 12. Septembra 1887, v Zgornji Ščavnici v Slov. goricah, v družini malega posestnika. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju in svojo izobraževalno pot nadaljeval v Mariboru na klasični gimnaziji. Želja po študiju medicine ga je odpeljala v Gradec na tamkajšnjo medicinsko fakulteto. Z letom 1920 je prestopil prag celjske bolnišnice in v njej, kljub pomanjkanju medicinske opreme, postal prvi slovenski kirurg in porodničar. V letih med obema vojnama je uspešno uvajal nove metode pri zdravljenju kirurških obolenj. Je prvi slovenski kirurg in porodničar. Njegov prispevek k slovenskemu zdravstvu je zelo velik. Izpopolnil je zdravljenje mnogih bolezni ter pomagal orati ledino slovenskega medicinskega izrazoslovja.

Steinfelser 2Steinfelser 1Steinfelser 3


POTOMKA NAJSTAREJŠE TRTE NA SVETU

Občina Sveta Ana je v letu 2009 prejela cepič potomke najstarejše vinske trte na svetu, ki raste na Lentu v Mariboru. Cepič je bil podeljen kot jubilejni 30. po vrsti. Občina je cepič oz. trto predala v negovanje društvu vinogradnikov Sveta Ana. Društvo je za »viničarja« te potomke stare trte izbralo domačega vinogradnika Marjana Poliča. Trta je bila posajena ob znamenito Postičevo pot in si jo je možno ogledati prosto.

Trta 1Trta 2Trta 3 


GOSTINSKA PONUDBA 

Sveta Ana je izjemno bogata s kulinaričnimi dobrotami in odličnimi vini, ki jih lahko poskusite v domačih gostilnah ter na številnih kmečkih turizmih.

Kulinarika 1Kulinarika 2Kulinarika 4Kulinarika 3 


 

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih