Skok na vsebino

Zgornja Ročica

zg rocica

Št. prebivalcev: 54 (vir: Statistični urad RS, 2016)
Št. gospodinjstev: 24 (vir: Statistični urad RS, 2015)
Nadmorska višina: 277 m

naselja-Rocica


KMETIJA PRI FRIDI

Kmetija obsega 10 ha, njeni lastniki se ukvarjajo z ovčjerejo. Ovce so na paši od jutra do večera, niti slabo vreme jih ne prežene s pašnika. Zunaj so tudi pozimi v snegu, saj jih topel kožuh varuje pred mrazom. Ovčjo volno na kmetiji koristno izrabijo (raznovrstni izdelki iz volne in filca). Kmetujejo trije člani družine: gospa Miroslava z možem ter stara mama, ki še obvlada predenje volne. V njihovi ponudbi najdete ročne izdelke iz domače volne (pleteni in polsteni), nogavice, dokolenke, nadkolenke, šali, vložki za čevlje, etuiji za očala in telefon, etui slovenskogoriških šeg in navad, ponujajo tudi poljščine (laneno seme, pira, ajda, bučno seme), jagnjetina (sezonsko) ter vrtnine. Možno si je ogledati kmetijo in domače živali, prav tako so na voljo otroške delavnice (trenje lanu, striženje ovac, polstenje ovčje volne idr.). Na voljo so po dogovoru oz. po predhodni najavi. 

DSC03602IMG 2149 IMG 2151


NEUDAUEROV KRIŽ S FIGURALNIMA ZNAMENJEMA

Danes je lastnik križa Jože Neudauer, ki živi na Ptuju. Postaviti sta ga dala Jakob Rokavec in njegova žena Ivana leta 1904 v zahvalo, da jima je uspelo kupiti večje posestvo v Zg. Ročici, saj sta se preselila iz Sp. Gasteraja. Leta 1924 sta ga dala obnoviti Genovefa in Konrad Neudauer, leta 1995 pa Neudauerjevi s Ptuja. Na sredi je razpelo s Kristusom in Marijo, na levi strani kip sv. Urbana z izklesano letnico 1864 in začetnicama P.P., na desni pa je kip sv. Gregorja z letnico 1904 in začetnicama J.R.

Neudauerjev križ 1


JÜREKOVA KAPELA

Sedanja lastnika kapele zaprte oblike sta Janko in Jožefa Ornik. Kapelo je dal leta 1890 postaviti Matevž Zemljič, oče Jurija Zemljiča, zato se je najprej imenovala Zemljičeva, kasneje pa Jürekova kapela. Glavnega vzroka postavitve ne poznajo, predvidevajo pa, da je šlo za zahvalo, da so si lahko zgradili lepo hišo, hlev in ostale gospodarske objekte, saj segajo njihove letnice nastanka le nekaj let pred leto postavitve kapele. Pri obnovi pa so na enem izmed objektov v zidu našli suhe hruške, kar naj bi imelo zahvalno in varovalno funkcijo ob postavitvi. Kapela je bila obnovljena leta 1940 in v celoti leta 1983 na željo lastničinega očeta Zemljiča. Prvotni zvon so med 2. sv. vojno odnesli Nemci, danes še zvonijo ob smrti katerega izmed sovaščanov. V preteklosti je družina Zemljič s sosedi vsako nedeljo od 1. maja do vseh svetih ob večerih molila rožni venec. Leta 1983 so imeli prvič mašo. Zadnja leta je maša julija ob godu sv. Cirila in Metoda, katerima je kapela tudi posvečena. Rožni venec pa še molijo eno nedeljo zvečer v maju in eno v oktobru. Kapela je večjih dimenzij (4,5 x 4 x 11 m), kritas je s pocinkano pločevino, ima zvonik, v kapeli so kipi Marije, sv. Cirila in Metoda, nastropu je naslikana sv. Trojica, desno sv. Jožef in sv. Frančišek, levo sv. Benedikt in sv. Anton. Vse to krasi še napis nad kipi Naša ljuba gospa, presvetega srca, prosi za nas boga!

Jurekova kapela 1

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih