Skok na vsebino

Ohranjena stavbna dediščina

KAPLOVA DOMAČIJA

Po podatkih iz geodetske uprave je sedanja oblika hiše vrisana v letu 1850. Hiša je po arhitekturi zgrajena v stilu panonskega tipa z značilnim zunanjim vhodom v klet. Celotna hiša je zgrajena iz lesenega materiala (cimprača). Polovica hiše je podkletena z opečnim obokom. Posebna značilnost hiše je majhna sobica na podstrešju, ki ima masivna majhna vrata in leseno ključavnico. V letu 1924 so se na hiši izvajala določena obnovitvena dela. Izdelana so bila nova vhodna vrata. Na vhodnih vratih iz vzhodne strani je zanimiv napis na d vrati »Kdor če kos tote dveri iti, mora znati dobro Piti« Istega leta je bil izdelan tudi leseni križ in podobe. Križ je bil izdelan v zahvalo po srečni vrnitvi iz 1. svetovne vojne.

Dostop do spletne strani: https://www.domacija-kapl.si/

Predstavitev Domačije Kapl si lahko ogledate na povezavi (vir BK TV): https://www.facebook.com/televizijabktv/videos/437378111044131

Kontakt: 041 729 322 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kaplova domacijaKaplova domacija 2Kaplova domacija 3


GRAFONŽEVA DOMAČIJA

Hiša je bila zgrajena leta 1841 v štajerskem slogu. Delno zidana in delno lesena hiša že četrto generacijo nosi ime Grafonževa domačija, ki nam omogoča muzejski vpogled v življenje in gospodarjenje v nekdanjih časih. domačija je eden redkih v celoti ohranjenih ambientov z značilnimi stavbami iz 19. stoletja.Ob hiši stoji lepo ohranjeno gospodarsko poslopje z ostanki mlina in veliko kmečkega orodja. Nedaleč stran od domačije stoji tudi v celoti ohranjena sušilnica lanu, tako imenovana lanišnica. Poseben čar kmetiji prav tako daje star, restavriran čebelnjak z 38 dunajskimi panji.

Kontakt: 031 833 158 (Martina) ali 031 221 979 (Janez)

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Grafonzeva domacijaGrafonzeva domacija 1Grafonzeva domacija 2


PERKOVA DOMAČIJA

Hiše je bila zgrajena leta 1865. Ta domačija je posebna, ker ima na pročelju hiše sončno uro. Streha pa je pokrita s prvo, doma izdelano opeko.

Perkova domacija 3Perkova domacijaPerkova domacija 1 


VINIČARIJA PERGERJEV VRH

Na Pergerjevem vrhu stoji tipična zidana viničarija iz začetka 19. stoletja z obokano kletjo, gospodarskim poslopjem in paviljonom. Leta 2013 je bila celovito obnovljena, velja za lokalni kulturni spomenik z etnološko muzejsko zbirko, stalno razstavo o Francu Postiču (1794-1861) in o zgodovini vinogradništva. 

Informacije: Občina Sveta Ana (02 729 58 80), e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Vinicarija 1  Vinicarija 2  Vinicarija 3

 

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih