Skok na vsebino

Lovska družina Sveta Ana

Naslov: Sv. Ana 26, 2233 Sveta Ana
Predsednik: Kramberger Marjan
Kontakt:  031 378 467


LOVSKA DRUŽINA 

Lov je spremljal človeka od nastanka pa skozi vse stopnje razvoja. Lov je v začetku pomenil preživetje človeštva. Danes pa se ravnovesje med človekom in naravo spremenilo. Tako kot je človek v preteklosti z lovom iztrebljal določene vrste živali, mora danes načrtno skrbeti, da jih ohrani. Tako je danes lovec postal naravovarstvenik, ki skrbi za ravnovesje v naravi.

LOVIŠČE

Lovišče LD Sveta Ana obsega cca. 3000 ha in je vključeno v slovenjegoriško lovsko-gojitveno območje. Razdeljeno je na 10 revirjev, ki so predvsem oblike za uspešno izvajanje varstvenih in gojitvenih ukrepov. V loviščih prevladujejo mešani gozdovi in travniki, sorazmerno visok je tudi delež njiv. Lovišče LD Sveta Ana leži na povprečni nadmorski višini 280m. Po zadnjih podatkih živi na tem območju 66 vrst prostoživečih divjih živali in 15 vrst ptičev.


ZGODOVINA LOVSKE DRUŽINE SVETA ANA

Lovska družina Sveta Ana je ena mlajših družin v  tem prostoru. Nastala je iz lovskih družin Zg. Velka, Apače in Benedikt. Zametki ustanovitve LD Zg. Ščavnica (v letu 1994 se je LD Zg. Ščavnica preimenovala v LD Sveta Ana) segajo v leto 1953. Takrat so se lovci Jožef Šnajder, Franc Flegal, Rudi Špimdler, Jožef Kranjc, Rudi Roter, Friderih Majer, Jurij Štanfelzer in Hendrik Rajšpl začeli pogovarjati o ustanovitvi lovske družine.
Ustanovni občni zbor bodoče LD Zg. Ščavnica je bil 13. 03. 1954, izvolili so upravni odbor, ki ga je vodil Jože Šnajder. Za določitev meje nastajojoče LD je bilo potrebno doseči dogovor med LD Marija Snežna - Velka, RAdgona, Stogovci inBenedikt. Iz zapisnkikov je razvidno, da je Okrajni ljudski odbor Maribor - okolica 01. 10. 1954 na predlog Okrajne lovske zveze Maribor sprejel sklep o ustanovitvi lovišča in njihov meja. Na podlagi ustanovitvenih dokumentov je bilredni občni zbor 24. 03. 1955.
V letih delovanja LD Sveta Ana  je LD imela štiri starešine in sicer: Jože Šnajder, Karl Hafner, Milan Kocbek in Dušan Markoli.

IZGRADNJA LOVSKEGA DOMA

LD Sveta Ana je ena prvih družin, ki ima svoj dom. V letu 1963 je upravni odbor sprejel odločitev o gradnji lovske koče, ki naj bi bila na Gmajni. Med pripravami na začetek gradnje je prišlo do določenih nesoglasij, zaradi katerih so ustanovili vse aktivnosti.V letih 1967 in  1968 so kupili zgradbo, ki predstavlja osnovo sedanjega lovskega doma. Objekt so člani LD pričeli urejati. Preureditvena dela so končali 1985 leta. Dokončno obliko je lovski dom dobil 2003. Ob lovskem domu imajo lovci LD Sv. Ana še številne lovsko tehnične objekte in naprave.

IMG 4976

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih