Skok na vsebino

Lokavec

lokavec

Št. prebivalcev: 191 (vir: Statistični urad RS, 2016)
Št. gospodinjstev: 68 (vir: Statistični urad RS, 2015)
Nadmorska višina: 404m

Naselje Lokavec je bivša krajevna skupnost, ki se je leta 1998 združila s krajevno skupnost Sv. Ano v Občino Sveta Ana. Lokavec ima najvišji vrh osrednjih Slovenskih goric, ki meri 404 metre. V kraju je podružnica vrtca in osnovne šole Sveta Ana, ki je bila ustanovljena leta 1850. Lokavev ima 67 gospodinjstev, trgovino, gostilnski lokal, športna igrišča za nogomet, odbojko na mivki in košarko,..  Lega Lokavca je med glavno cesto proti Avstrijo in cesto proti Apačam. Lokavec meji na: Pogled, Rožengrunt, Dražen Vrh, Novi Vrh in Trate.

Lokavec


GOLOBOV KRIŽ

Po podatkih, ki jih je posredoval sedanji lastnik ;artin Golob, naj bi bil križ postavljen okoli leta 1900. Razlog postavitve ni znan. Pred dobrim desetletjem je bil kipec Marije ukraden, sedanja kipca sta oba lesena. Obnovili so ga večkrat, nazadnje leta 1985. Še vedno stoji na prvotnem mestu, ob glavni cesti. 

Golobov križ 1


KAPELA V LOKAVCU

Kapelica je zaprte oblike. Najbližja hišna številka je Lokavec 14. Na tem mestu naj bi bilo v 1. pol. 17. stol. pokopališče umrlih za kugo, mogoče tudi s kužnim znamenjem, kasneje pa naj bi na tem mestu postavili kapelico. Ima zvonik, dostop do vrvi za zvonenje pa je z zadnje strani kapelice; v notranjosti je lesen kipec Marije. Na kapelici je zabeležena letnica 1983, ko je bila najverjetneje obnovljena. 

Kapela v Lokavcu 1


RAJŠPOVA KAPELA

Kapelica zaprtega tipa je danes v lasti Alojza Rajšpa. Prvotno je na tem mestu stal križ. Čas in vzrok postavitve le-tega nista znana. Leta 1933 je Ludvik Rajšp na tem mestu postavil kapelico. Kasneje je z dedovanjem prešla v lastništvo starih staršev sedanjega lastnika, Franca in Johane Rajšp.

Rajšpova kapela 1


FUNDAMENTALNI REPER 

Omeniti še velja fundamentalni reper na nadmorski višini 404m, to je najvišja višina v osrednjih Slovenskih goricah.

Fundamentalni reper 1Fundamentalni reper 2


SREČEČOV KRIŽ

Lastnica nekdanjega križa je Terezija Srečec. Križ se je podrl pred približno 30 leti, ko je vanj udarila strela. Stal je bo nekdanji cesto. Razpelo imajo še shranjeno, prav tako kipce. Kljub namenu, da bi ga ponovno postavili, jim takratne oblasti tega niso dovolile. Podatki o času in vzroku postavitve niso znani. Ko so leta 1903 predniki lastnice to posest kupili, je križ že stal. 


GRAJFONEROV KRIŽ

Lastnik zemljišča, kjer je stal križ, je danes družina Vogrin. Podrli so ga približno pred približno dvajsetimi leti, ker je bil že dotrajan. Kipec Marije so dali obnoviti. Čas in vzrok postavitve nista znana. Vsako nedeljo v maju so v preteklosti pri križu molili (tudi pri kapeli v Lokavcu in pri Srečečevem križu). 

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih