Skok na vsebino

Rožengrunt

rozengrunt

Št. prebivalcev: 171 (vir: Statistični urad RS, 2016)
Št. gospodinjstev: 53 (vir: Statistični urad RS, 2015)
Nadmorska višina:   307m

thumb Rozengruntthumb Rozengrunt2


TURISTIČNA KMETIJA ROŽENGRUNT PRI MIHELIČU

Na kmetiji je ob turizmu najpomembnejša dejavnost živinoreja; redijo govedo, prašiče, perutnino in ovce pa tudi kunce in damjake. Kmetija obsega 10 ha obdelovalne zemlje. Vse, kar pirdelajo, na kmetiju tudi prodajo. Če si želite odmaknjenosti od kmetije, boste lahko nedaleč stran opazovali damjake v ogradi ali se sprehodili po gozdnih in drugih neasfaltiranih poteh. Na kmetiji dela vsa družin, starši in otroci. V njihgovi ponudbi najdete domače vino različnih sort, jabolčni in grozdni sok, kruh iz krušne peči, gibanico, domači narezki (meso iz tunke, salame, klobase, paštete), domača hrana za zaključene skupine po prednaročilu. So tudi dobitniki večih priznanj Dobrote slovenskih kmetij. 

IMG 0984IMG 0978IMG 0972


FRANC FEKONJA

Kmetija, ki meri 4 ha, je bila v preteklosti usmerjena predvsem v poljedelstvo in živinorejo, danes pa se njeni lastniki ukvarjajo s pridelovanjem jagodičevja. Na kmetiji delata gospodar Franc in njegova žena Marija, občasno jima pomagajo tudi sorodniki. Kmetija je vključena v integrirano pridelovanje sadja; za pridelke, pridobljene z gojenjem po načelih trajnostnega kmetovanja, prejme vsako leto tudi certifikat, ki izkazuje njihovo dobro kakovost (brez ostankov pesticidov). V njihovi ponudbi so robide, maline in rdeči ribez, na voljo so v sezoni od konec junija do konec septembra vsak dan po predhodni najavi. 


KRTOV KRIŽ

Križ je bil postavljne leta 1912 in je imel prvotno napis v nemščini. Sedanji lastniki (družina Čeh) vzroka postavitve ne poznajo. Stoji ob glavni cesti. Nazadnje so ga obnovili leta 1996, pri čemer so kipci ostali prvotni, zamenjan je bil samo material za streho in razpelo. 

Krtov križ1


ŠIMPLOV KRIŽ

Družina Šimpl je lastnica križa, ki so ga postavili vaščani leta 1864. Postavili so ga na mestu, kjer naj bi drevo ubilo župnika, zato tudi ne stoji ob cesti ali stezi. Nazadnje so križ in lesene kipce obnovili leta 1987, pri tem so dali letnico postavitve prepisati na nov križ. V času, ko so kradli Marijine kipce (okrog leta 1990), so podobe zaradi varnosti shranili na podtrešje. 

Šimplov križ1


KAPELA MARIJINEGA OBISKANJA

Kapela stoji na zemljišču, ki spada k župnijski posesti cerkve na Sv. Ani. Vzdrževalec kapele Peter Mihelič je posredoval podatke, da gre za podružnično kapelo cerkve na Sv. Ani, v kateri mašujejo vsako nedeljo. Leta 2001 so kapelo prenovili; novi so temelji, okna in vrata, oltar pa je bil restavriran v Mariboru. Do izpred nekaj let je bil strop še poslikan s freskami. O času in vzroku postavitve ni podatkov, verjetno tudi zato, ker je to območje spadalo v preteklosti pod Avstrijo. Znano je samo to, da je bila na tem mestu prvotno kapelica, ki so jo kasneje dozidali. 

Cerkev v RožengruntuCerkev v Rožengruntu 1IMG 6443


ZOREČOVA KAPELA

Kapela oblikovno spada med znamenja z nišo oziroma več nipami. Danes je lastnik družina Zorec iz Zg. Velke. Letnica na kapelici najverjetneje priča o nastanku, 1756; vzrok postavitve ni znan. Obnovljena je bila leta 1998 (J.M.Zorec). Posvečena je sv. Trojici, sv. Ani in Mariji Snežni - vsaka stran gleda v smeri proti tem svetnikov posvečeni fari. 

Zorečeva kapela 1

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih