Skok na vsebino

Dražen Vrh

drazen vrh

Št. prebivalcev: 163 (vir: Statistični urad RS, 2016)
Št. gospodinjstev: 56 (vir: Statistični urad RS, 2015)
Nadmorska višina:  341m

pogled na Sv. Ano iz Drazen Vrha


 DOMAČIJA PERKO

Premožnejši posestniki so si v preteklosti lahko zgradili hiše iz opeke in jih poslikali s sončnimi urami. Sedaj prebiva v tej hiši že 4. generacija družine Perko. Hiša je bila zgrajena leta 1865. Streha je še vedno pokrita s prvo, doma izdelano opeko.

Perkova domačija 3Perkova domačija 1Perkova domačija 


KAPLOVA DOMAČIJA

Lesena hiša (cimprača) je bila zgrajena okoli leta 1850 in je zaščitena kot etnološki spomenik. Sedanji gospodarji, družina Kapl, so se odločili, da jo obnovijo in tako ohranijo stavbno dediščino. Hiša ima na podstrešju zanimivo sobo, katera ima leseno ključavnico in lesen ključ. Prav tako je urejena zbirka starega kmečkega orodja in opreme. Gospodinja Marija se ukvarja z ročnim delom, in sicer s kvačkanjem. Izdeluje razne prtičke in druge kvačkane izdelke. Domačijo si je možno ogledati z vodenim ogledom etnološko pomembne stavbne dediščine z zbirko orodij. 

Kaplova hiša 1Kaplova hiša 2Kaplova domačija 3


IZLETNIŠKA KMETIJA ŠENVETER - GUNDEL

Staro ime kmetije se glasi Pri Güngli. Lastniki posestva se ukvarjajo z različnimi kmetijskimi dejavnostmi: z živinorejo, vinogradništvom in turizmom. Na 2 ha vinogradov je posajenih 9000 trt različnih sort, na preostalih 10 ha zemlje pridelujejo poljščine, potrebne za prehrano domačih živali; vzreja krave dojilje, prašiče in perutnino. Za delo poprimejo vsi člani družine. V njihovi ponudbi najdete pogostitev zaključenih skupin (različna praznovanja), suhomesnati izdelki (klobase, meso iz tunke, zaseka, ocvirki, mast), domači kruh iz krušne peči, topla hrana, vino (zvrst rumeni muškat, kerner, šardone, beli pinot, sovinjon). Prav tako so prejemniki znaka kakovosti za vino ter certifikata o integrirani pridelavi grozdja in vina. 

Gundl 1Gundl 2Gundl 3


FEKONJOV KRIŽ

Angela in Gabrijel Fekonja sta dala križ na novo prenoviti leta 2000. Na tem mestu je nekoč že stal križ, ki pa so ga odstranili pred 2. sv. vojno. Čas in vzrok postavitve nista znana. Na željo strica sedanjega lastnika so postavili nov križ; stoji ob cesti, na njem pa je posvetilo za družino. 

Fekonjev križ1


KAPLOV KRIŽ

Po podatkih, ki jih je posredoval Andrej Kapl, naj bi dali križ postaviti Poličevi že pred letom 1900. Obnovljen je bil leta 1922, 1960, 1979 (tudi blagoslov križa), nazadnje pa okrog leta 1990. Nekoč so verjeli, da se na križiščih srečujejo "strahovi", zato so na takih mestih postavljali križe, saj naj bi strahove (duhove) odganjali - mogoče je to vzrok postavitve tudi tega križa. 

Kaplov križ 1


BELZAROV KRIŽ (TUDI ŽUPEČOV)

Lastnica križa je Alojzija Župec, po podatkih, ki jih je posredovala Cvetka Kraner, sta leta 1926 križ obnovila Marija in Franc Kraner, leta 1964 Marija in Konrad Župec, natadnje pa 8.7.2000 družini Župec in Fekonja. Čas in vzrok postavitve nista znan, verjetno so ga dali postaviti predniki družine Lraner, po domače Belzarjevi. Mimo križa je do sedemdesetih let 20. stoletja peljala pot, sedaj stoji približno 50m stran od glavne ceste. Takrat je bil tudi ukraden prvotni kipec Marije in angela. Legenda pravi, da je ob tem križu strašilo in da so hudički ponoči mesili kruh, v gozdu nad križem naj bi bilo pogreznjeno pokopališče, slišalo naj bi se tudi zvonjenje pogreznjene cerkve v bližini. 

Belzarjev križ 1


KUKOVČOV KRIŽ

Prvoten križ naj bi bil postavljen leta 1928, vzrok postavitve pa ni znan. Sedanji lastniki, družina Maček, so ga dali postaviti na novo skupaj z družino Fekonja (10.6.2000). 

Kukovčev križ1

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih