Skok na vsebino

Froleh

froleh 

Št. prebivalcev: 138 (vir: Statistični urad RS, 2016) 
Št. gospodinjstev: 44 (vir: Statistični urad RS, 2015)
Nadmorska višina: 302 m

Froleh


TURISTIČNA KMETIJA SENEKOVIČ

Senekovičevi obdelujejo 14 ha zemlje, od tega je 8 ha namenjene živinoreji, poljedelstvu in vinogradništvu. S turizmom na kmetiji se ukvarja predvsem gospodinja Ida, ki pripravlja okusne tradicionalne dobrote, značilne za Slovenske gorice. Na zemlji in pri živini pa delajo tudi drugi člani družine. Njihove dobrote lahko poskusite pri njih doma (Froleh 9) ob sobotah in nedeljah po dogovoru oz. po predhodni najavi. Njihov trud pa se kaže tudi v certifikatih in nagradah, saj so ponosni nosilci nagrade za vino in domačega kruha (Dobrote slovenskih kmetij) ter certifikata o predelavi mesa ter peke kruha in peciva. 

Senekovic 1Senekovic 2Senekovic 3


KOLEROV KRIŽ

Današnji lastniki so Kolerjevi, vendar vzroka in časa postavitve ne vedo. Starejši sosedje pa pravijo, da so dali križ postaviti zato, ker naj bi na tem mestu strašilo. Leta 2002 so ga obnovili. 

Kolerov križ1


BRAJNDLOV KRIŽ

Sedanja lastnika sta Jože in Terezija Erjavec. Križ so dali postaviti daljni predniki leta 1927 (Brandlovi). Vzrok postavitve ni znan. Podatki na križu pričajo, da je bil križ prenovljen leta 1964 (M.A.B.) in nazadnje 1994 (T.J.E. - sedanji lastniki), ko je bil tudi blagoslovljen. 

Brajndlov križ1


KRAJNČOVA KAPELA (TUDI MIHALOVA)

Zaprta japelica je v lasti Alojzije Krajnc. Čas in vzrok postavitve nista znana, leta 1923 je bila dograjena, zvonik je imela že pred tem. Posvečena je sv. Srcu Jezusovemu. Postaviti sta jo dala (ali pa samo dograditi) Janez in Antonija Geratič. Med 2. sv. vojno so ji nemški vojaki odvzeli zvon. Leta 2002 je bila nazadnje obnovljena in blagoslovljena. Danes zvonijo ob smrti katerega izmed sovaščanov, v preteklosti pa so imeli tudi mašne molitve ob nedeljah.  

Krejnčeva kapela1

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih