Skok na vsebino

SVETA ANA V SLOV. GORICAH

Št. prebivalcev: 155 (vir: Statistični urad RS, 2016)
Št. gospodinjstev: 58 (vir: Statistični urad RS, 2015)
Nadmorska višina: 349 m

Sv. Ana 26

Sv. Ana v Slov. goricah ponuja čudovit razgled na sosednje kraje ter vse do sosednje Avstrije, saj je nadomrksa višina 349 m. V centru Sv. Ane v Slov. goricah je občina, cerkev Sv. Ana ter pokopališče, trgovina, pošta, zavarovalniška pisarna, šola, vrtec, športna dvorana, kulturno-turistični center, kar nekaj gostinskih lokalov in seveda turističnih zamenistosti.


ZELIŠČA KOLARIČ 

Vsi člani družine spoštujejo naravo in živijo v sožitju z njo. Z veseljem pobirajo njene sadove in se trudijo za čisto okolje. Posebnost njihovega zeliščnega vrta je zemljanka, ki ji pravijo tudi čajnica. Predstavijo vam nabrana zelišča, njihove značilnosti, pomen in uporabo. Seznanijo vas s postopki nabiranja in sušenja zelišč, v čajnici pa vam postrežejo s sveže pripravljenim čajem. Lahko se sprehodite po zeliščnem vrtu in uživate v družbi stoterih zdravilnih rastlin, v opojnih vonjavah dišavnic; nekatere od teh lahko tudi podrobneje spoznate. V bližnjem čebelnjaku pa imate možnost opazovati čebele pri njihovem delu. V njihovi ponudbi tako najdete zelišča, zeliščne pripravke, gozdne sadeže, čebelje pridelke, zelišče blazinice, bezgove piščali. Njihov trud pa se vidi tudi v certifikatih in nagradah in sicer občinsko priznanje za urejenost okolja in zlata vrtnica za izreden uspeh v prizadevanju za olepšanje kraja (Hortikulturno društvo Maribor).  Spletni naslov: http://cajnica.si/

cejnica1cejnica8zeliscni-park11


KMETIJA POLENŠAK

Kmetija obsega 21 ha, njeni lastniki se ukvarjajo s poljedelstvom in živinorejo (prašiči, govedo). V preteklosti so se ukvarjali z mešano pridelavo, vendar so obdelovali manj zemlje (okrog 10 ha). Z letom 2011 so z delom kmetije vstopili v sistem ekološke pridelave zelenjave in kontrole. Na posestvu dela vsa družina, pri večjih opravilih pa na pomoč priskočijo tudi drugi sorodniki. V njihovi ponudbi najdete zelenjavo: paprika, paradižnik, solata, zelje, kumare, jušna zelenjava, krompir, čebula, česen, bučke, fižol. Pridelki so vam na voljo pri njih doma ali po naročilu dostava na dom. 


GOSTINSTVO IN VINOGRADNIŠTVO EDER

Gostilna Eder je gostilna z dolgoletno tradicijo. Ustanovljena je bila leta 1949 in je zelo priznana ter ugledna restavracija. Imajo zelo lep ambient ter ponudbo, ki vsebuje raznovrstno hrano. 
Na kmetiji se ukvarjajo z vinogradništvom že 30 let. Z vinsko trto so posajeni 3 ha površine, na 12 ha pa v oborah za vzgojo jelenjadi živi približno 60 odraslih živali (jelenov, muflonov in damjakov); najlepše si jih je ogledati na paši v naravnem okolju, predvsem otroci so njihovi navdušeni in zavzeti opazovalci. Pri delu na kmetiji sodeluje vsa družina, ki je znana tudi po gostinski dejavnosti, kjer je v središču Svete Ane tudi priznana domača gostilna. V njihovi ponudbi najdete vina (renski rizling, šardone, traminec) ter salame iz divjačinskega mesa. Prav tako so nosilci certifikata o integrirani pridelavi grozdja ter priznanj za vino (AGRA; Društvo vinogradnikov Sveta Ana, Vinski sejem Ljubljana). 


Gistilna Eder1Gostilna EderIMG 0552


PARTLIČOV KRIŽ (TUDI HASOV)

Križ so dali postaviti Senekovičevi leta 1854 v zahvalo, da so se rešili pred poplavo, ter "prišli na suho zemljo". Leta 1906 so zemljo kupili predniki današnjih lastnikov (družina Partlič) in leta 1934 križ obnovili (novi kipci iz lipovine). Pri križu so nekoč molili ob nedeljah v času šmarnic. Do tega križa je do okoli leta 1995 vodila procesija za telovo (sv. Rešnje telo). 

Parlčov križ1


OCVIRKOVA KAPELA

Lastnica zaprte kapelice je Ida Kuzmič, ki živi v Mariboru. Leta 1947 jo je dal postaviti Franc Feiertag, oče lastnice in takratni lastnik Ocvirkove domačije. V času 2. sv. vojne je bil nemški ujetnik; zaobljubil se je, da bo v zahvalo za sečno vrnitev dal postaviti kapelico. V notranjosti kapelice je kip Marije, ki je bila v petdesetih letih prejšnjega stoletja poškodovana - vlomilci so odnesli kipec in ga odvrgli na njivi s pšenico, pri tem pa se je odlomil cvet lilije. Kipec so kasneje našli ob žetvi. Poslikave v kapelici predstavljajo sv. Frančiška, sv. Alojzija, sv. Ano, sv. Jožefa in angela varuha - verjetno gre za zavetnike gospodarjevih imen. Kapelo so nazadnje obnovili in blagoslovili leta 1997, obesili  pa so tudi zvon. Pred leti so maja ob nedeljah opravljali redne molitve rožnega venca in peli Marijine pesmi, ob veliki noči se je opravljal tudi blagoslov velikonočnih jedi. Občasno zvonijo ob večjih praznikih ali ob smrti katerega izmed sovaščanov. 

Ocvirkova kapela 1


KIP MARIJE

Lastnik figuralnega znamenja je Jože Polenšak. Čas in vzrok postavitve nista zunana, stoji že več rodov. Nazadnje je bilo obnovljeno leta 1999 in leta 2007. Na podstavku je bil viden težko berljiv daljši napis v gotici. Pri zadnji obnovi so večino napisa prebelili. 

Kip Marije1

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih