Skok na vsebino

Društvo kmečkih žena in deklet

Naslov: Sv. Ana, 2233 Sveta Ana
Predsednica: Darinka Kapl
Kontakt: 041 962 791


DRUŠTVO KMEČKIH ŽENA IN DEKLET 

Tesno sodeluje s Kmetijsko svetovalno službo pri pripravi kuharskih tečajev. Tečaji se odvijajo na Kmetiji odprtih vrat Senekovič v Frolehu. Z veseljem se odzovejo na prošnje občine ali drugih društev pri organizaciji pogostitev na raznih prireditvah. V zadnjem času sodelujejo pri pripravi razstave v občinski avli, kjer skupaj z vinogradniškim društvom pripravijo razstavo vin, domačih jedi in izdelkov in pridelkov. Ohranjanje tradicije starih jedi in s tem povezanih običajev pa je temeljni names delovanja društva. S pripravo starih jedi pa se uspešno vključujejo v celostno turistično ponudbo pri Sveti Ani. Daleč naokrog so prepoznavne po dobrih domačih gibanicah. Ponosne so tudi na nove prostore z opremljeno kuhinjo v občinski stavbi. Te prostore uporabljajo pri pripravi hrane za pogostitve v avli ali zunaj na prostem. Dodatne ideje in izkušnje pa si članice društva enkrat letno dopolnijo s strokovno ekskurzijo.


ZGODOVINA DRUŠTVA  KMEČKIH ŽENA IN DEKLET SVETA ANA

Društvo kmečkih žena in deklet je bilo ustanovljeno leta 1991. Ob ustanovitvi je bilo registrirano pod imenom Aktiv kmečkih žena Sveta Ana. Ob pričetku delovanja je društvo štelo 20 članic. Prva predsednica društva je bila Marjeta Slaček, sedaj poročena Tašner. Po letu dni predsedovanja je funkcijo predsednice aktiva kmečkih žena prevzela Ida Senekovič. Žene so društvo ustanovile z namenom prostovoljnega povezovanja in dviga izbraženosti gospodinj na področju kulinarike z organiziranjem kuharskih tečajev. V letu 2001 se članice aktiva kmečkih žena odločijo za spremembo imena. Ker so imele v svojih vrstah tudi dekleta, so se odločile preimenovati v društvo kmečkih ženain deklet Sveta Ana. Preoblikovano društvo se je povečalo na 35 članic in razširilo program svojega dela. 

IMG 8880IMG 8888IMG 8895

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih