Skok na vsebino

Krivi vrh

krivi vrh

Št. prebivalcev: 137 (vir: Statistični urad RS, 2016)
Št. gospodinjstev: 43 (vir: Statistični urad RS, 2015)
Nadmorska višina: 299 m

Krivi vrh1


VINARSTVO HAFNER

Vinarstvo Hafner najdete v osredju Slovenskih goric na Sveti Ani, kjer so že od nekdaj uspevali najboljši vinogradi Avstrijske Štajerske. Uživalcu vin nudijo pokušino v kleti, ki je strokovno vodena. Letno napolnijo približno 30.000 steklenic vrhunskega vina.

Vinarstvo Hafner 


ANTONIJA PAVALEC

Domačini ji ljubkovalno pravijo Antica, kar ji je zelo pri srcu. Od mame se je naučila umetnosti kvačkanja in pletenja, v obojem pa se sama še izpolnjuje in razvija. Zamisli za ozdeljke ji nikoli ne zmanjka, le-te njene spretne roke hitro spremenijo v uporabne dekorativne stvaritve. Antonija plete najraje za svoje najbližje. V njeni ponudbi najdemo slike, lesene skulpture, kvačkane in pletene izdelke (torbice, etuiji za telefon idr.), rože iz papirja, okrasne izdelke iz das mase in naravnih materialov, njene izdelke pa si lahko ogledate doma, na lokalnih sejmih (božičnih, velikonočnih) ali po dogovoru. 

DSC03629DSC03630DSC03631


PEPELNAKOV KRIŽ (TUDI GAJSLEROV)

Križ so postavili starši lastnice Genovefe Gajsler, Anton in Ivana Pepelnak, leta 1938. Zaradi težkega poroda prve hčerke se je oče zaobljubil, da bo postavil križ, če ob drugem porodu ne bo težav. Dvakrat so ga obnavljali, kasneje pa še dvakrat lastnica skupaj z možem (1975, 1985). Kipci so še originalni, čeprav so kipec Marije okrog leta 1990 ukradli, vendar jim je bil kasneje vrnjen. Križ je bil ponovno v celoti obnovljen leta 2004. Na betonskem podstavku lahko danes preberemo posvetilo Blagoslovljen je tisti, ki ljubi Boga V zahvalo leta 1938 A. I. P. Obnovljen leta 2004 G. G.

Pepelnakov križ 1


KOMENOVA KAPELA

Edini primer mnogokotne kapelice je v lasti Hermana Mlinariča. Prvotni lastniki naj bi bili Baumanovi, nato je posest s kapelo kupila družina Komen - Janez in Terezija Komen (Komen naj bi bil priseljenec iz Češke ali Poljske). Na stopnici pred kapelo je vklesana letnica 1935 (postavitev ali obnova) in začetnice J.T.K. Leta 1998 je stekel začetek obnove (zidarska in krovska dela), leta 2001 pa so dali restavrirati kipce. Gre za 6-kotno kapelo, streha se zaključi v obliki kupole, na zunanjih dveh straneh ima zidne niše, ki so jih nekoč krasile freske, sedaj je prazna. 

Komenova kapela1


KUŽNO ZNAMENJE IZ LETA 1637 (POMORSKI KRIŽ)

Kamnito znamenje je v lasti Bogomirja Ruhitla. Imenujejo ga tudi pomorski križ, nosi letnico 1637 - v tem obdobju so ljudje umirali za posledicami kuge, od tod tudi ime znamenja, pod njim naj bi bilo tudi pokopališče. Znamenje je poznano tudi kot Bajnkov križ, v novejšem času pa kot Ajlečov križ, saj je bilo v preteklosti v lasti družine Aljec. Znamenje so dvakrat prestavili zaradi ceste. Večkrat so ga obnovili, nazadnje leta 2006. Na vrhu ima majhen železni križ, levo in desno sta postavljena še manjša kamnita stebrička.

Kužno znamenje 3


MARKOŽOV KRIŽ

Danes so lastniki zemljišča, kjer je nekoč stal križ, Baumanovi. Lastništvo se je menjavalo z dedovanjem. Mama sedanje lastnice Marije Bauman, Zofija Ajlec, poročena Markož, je zemljišče s križem podedovala. Vzrok in čas postavitve nista znana. Križ ne stoji več že vsaj 40 let.


NEDVEDOVA KAPELA

Zemljišče je danes v lasti Antona Kolmana. Ob cesti oz. križišču je stalo trikotno znamenje, ki so ga v po petdesetih letih prejšnjega stoletja porušili zaradi širitve ceste. Do takrat je mimo vodila procesija za telovo. Vzrok in čas postavitve nista znana.  

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih