Skok na vsebino

Žice

zice

Število prebivalcev: 255, (vir: Statistični urad RS, 2016)
Št. gospodinjstev: 81 (vir: Statistični urad RS, 2015)

naselje-zice


KMETIJA ZADRAVEC

Na Zadravčevi kmetiji, ki meri 2,4 ha, se že več generacij zapored ukvarjajo z rejo kokoši za pridobivanje konzumnih jajc. Tako je že babica nosila piščance na tržnico v MAribor in tam prodajala tudi jajca. Na kmetiji delajo vsi družinski člani. Pomembno je, da kupci poznajo razliko med jajci iz baterijske reje in tistimi, ki jih izvalijo kokoši, ki se pasejo na prostem. Razlika je več kot očitna, kar najbolje vedo gospodinje, ki jih uporabljajo za peko slaščic. Tako v njihovi ponudbi najdemo jajca kokoši reje z izpustom (pašna reja). Jaca so na voljo pri njih doma skozi vse leto, lahko tudi z dostavo na dom. 

DSC03605


PAVALEČOV KRIŽ

Križ, katerega lastnik je danes Maks Pavalec, je bil postavljen leta 1923 v namen Nove maše. Tukaj je bil namreč doma Matija Neudauer, ki je postal duhovnik in kasneje umrl v Lovrencu. Križ je bil obnovljen dvakrat, okrog leta 1980 in okrog leta 2000. 

Pavalečev križ 1


LORBEGOV KRIŽ

Križ je v lasti Anice in Viktorja Lorberja. Okoli leta 1940 ali 1950 je križ podrla nevihra, leta 1984 pa so na željo lastnikove matere obnovili. Podobe so imeli medtem shranjene na podstrešju. Postavili so ga na isto mesto, kjer je stal prejšnji križ; v preteklosti je bila mimo speljana pot. Čas in vzrok postavitve prvotnega križa nista znana. Pri križu so molili maja pri šmarnicah. 

Lorberjev križ1


ROKAVČOVA KAPELA

Zaprta kapelica je danes v lasti Marije Moleh. Kapelo je leta 1887 dal postaviti Janez Rokavec, dedek današnje lastnice, ker je sanjal, da je na polju izoral kipec lurške Marije. Zato je v kapeli viden tudi napis Lurška Marija prosi za nas. Nazadnje je bila obnovljena leta 2003, prebelijo pa jo vsako drugo leto. V kapeli stoji kip lurške Marije, na vrhu pa je slika Jezusa Kristusa. Pred 2. sv. vojno so za veliko noč opravljali molitve v kapeli. 

Rokavčeva kapela 1


KAMNIT PODSTAVEK KRIŽA

Lastnik je Peter Verblač. Gre za kamit podstavek križa, ki na bi ga podrla nevihta, kipce pa so odnesli. Po drugih podatkih gre za kužno znamenje, vendar kot tako zgleda samo na prvo pogled. Čas in vzrok postavitve nista znana. Pred kratkim so ga obnovili in danes lahko vidimo obnovljen napis M.H.D. 1891. 

Kamnit podstavek križa 1

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih