Skok na vsebino

Ledinek

ledinek

Št. prebivalcev: 232 (vir: Statistični urad RS, 2016)
Št. gospodinjstev: 68 (vir: Statistični urad RS, 2015)
Nadmorska višina: 302 m

Ledinek Ledinek 4Ledinek 5


IZLETNIŠKA KMETIJA BAUMAN

Na izletniški kmetiji Bauman lahko pogostijo do 60 oseb. Ukvarjajo se z različnimi kmetijskimi dejavnostmi (pridelujejo zelenjavo, obdelujejo vinograd). Svoje pridelovanje želijo razširiti s ponudbo izdelkov iz kozjega mleka. Vsa dela na kmetiji opravi družina sama (mati, oče in hči). Ponujajo vam domače meso iz tunke, klobase, jetrno pašteto, kruh (rženi, zeliščni, ocvirkov), gibanico, domače sokove (breskov, grozdni), vino ter žganje. Njihove izdelke lahko poskusite pri njih doma skozi vse leto. Prav tako so bili nagrajeni z Zlato vrtnico (Hortikulturno društvo Maribor in bronasto priznanje Turistične zveze Maribor. 

IMG 0012IMG 0076IMG 1025


MARKEČOV KRIŽ

Sedanji lastnik je Miran Feiertag. Po podatkih, ki jih je posredoval Vili Postružnik, je križ dal postaviti Marko Rajšp leta 1927. Vzrok postavitve ni natančno znan, se pa navezuje na svetovno vojno. Leta 1973 je bil križ podrt, nato so ga obnovili ter ponovno postavili. Nazadnje je bil obnovljen leta 1993. Na križu so vidne tudi začetnice M.C.E.

Markečev križ 1


KOVAČOV KRIŽ

Križ je v lasti družine Kraner. Stoji na nekdanji tromeji družin Ornik (po domače Jers), Špindler (po domače Markuš, sedanji lastniki Grajfonerjevi) in Bauman (sedanji lastniki Kranerjevi). Postavili so ga predniki družine Bauman, ki so opravljali kovaško obrt. Čas in vzrok postavitve nista znana. Nazadnje ga je dala obnoviti družina Kraner, o tem priča tudi datum na križu 15.7.1995. 

Kovačev križ1


AJHMAJEROV KRIŽ (TUDI POLTEKOV)

Danes je lastnik križa družina Ajhmajer. V prvotni križ je udarila strela ter ga uničila, nekaj let ga ni bilo, nato so ga leta 2001 ponovno postavili. Na križu so vidne začetnice A.E.A. Čas in vzrok postavitve prvotnega križa, katerega lastniki so bili Poltekovi (po domače), nista znana. V preteklosti so pri njem molili in opravljali blagoslov jedi v velikonočnem času.

Ajhmajerjev križ1


MAJERIČOV KRIŽ

Lastnik križa je Srečko Majerič, ki je dal križ postaviti leta 2006 v spomin na svojo ženo, ki je po hudi bolezni umrla. Na kamnu pred križem je plošča s posvetilom Popotnik, ki tod mimo pojdeš, ozri se na križ, ki tu stoji, upanje, da pot je prava, naj te radosti. 20.5.2006 Družina Majerič. Nekaj metrov stran je v preteklosti že stal križ ob nekdanjem križišču (Majhenov križ).

Majeričev križ 1


PAUHETAROVA KAPELA

Sedanji lastnik znamenja z nišo je družina Morina. Prejšnji lastnik je bila družina Gajsler, po domače Pauhetar, po kateri nosi kapela ime. Čas in vzrok postavitve nista znana. Prenovljena je bila leta 1985 (J.A.). Posvečena je Mariji, na desni strani je naslikan sv. Jožef, na levi pa sv. Anton. 

Pauhetarjeva kapela1


MAJHENOV KRIŽ

Križ je bil v lasti družine Majhen, ki je živela na današnji Ornikovi domačiji. Ornikovi so sem prišli leta 1951. Podatki o času in vzroku postavitve tega križa niso znani. Pred več kot desetimi leti ga je podrla nevihta. Postavljen je bil ob nekdanjem križišču. Mekaj metrov stran stoji danes Majeričov križ. 

Spletna portal Občine Sveta Ana uporablja samo NUJNE piškotke, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Več o piškotkih